Van nature zijn mensen erop gericht om energie te besparen, misschien om onze overlevingskansen te vergroten en ons voort te planten. Waar we vroeger moesten bewegen om te overleven, wordt de kant-en-klaarmaaltijd nu binnen een kwartier aan de deur bezorgd—vaak op een elektrische fiets. De maatschappij heeft zich aangepast en zorgt voor comfort, zodat we ons kunnen richten op wat we als ‘belangrijk’ beschouwen. Maar is dit wel echt zo comfortabel als dat het lijkt?
Dit patroon van gemak zie je ook terug bij het bezoek aan de huisarts. Wees eerlijk: heb jij ooit een recept gekregen met het advies “dagelijks 5 km wandelen”? Waarschijnlijk niet. Onze voorkeur gaat uit naar snelle oplossingen, zelfs met al het wetenschappelijk bewijs voor leefstijlinterventies als effectieve “medicijnen” – denk aan beweging, voeding, ademhaling, slaap en sociale interactie. Toch zullen veel mensen zo’n advies snel aan de kant schuiven, en vragen om een andere, meer efficiënte oplossing. Maar ook Rome is niet in één dag gebouwd, net zomin als een sterke basis voor je gezondheid. Als je bepaalde klachten echt wilt aanpakken, zal je inspanningen moeten leveren en uit je comfortzone moeten stappen. Symptoombestrijding door hier een pilletje en daar een pilletje te nemen, lost de oorzaak van klachten niet op.
Doe je al maanden of zelfs jaren hetzelfde zonder dat je klachten verbeteren? Misschien is het tijd om verder te kijken dan je huidige aanpak, met het motto: doe je wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Dit betekent dat je je eigen ideeën over wat er aan de hand is en hoe je het moet aanpakken, eens moet herzien.
Een nieuwe strategie en aanpak vergen energie en dat is niet altijd makkelijk, zeker gezien onze natuurlijke neiging om energie te sparen. Goede begeleiding en ondersteuning kunnen daarbij helpen, tenzij je een ijzersterke discipline hebt en de noodzaak voor verandering zelf al flink voelt. Want stel jezelf eens voor: als je nu al rondloopt met ‘chronische’ stress, vermoeidheid, mentale klachten, maag- en darmproblemen of terugkerende infecties – hoe zal dat zijn over 15 jaar als je niets verandert? Dit is het moment om aan de slag te gaan.
Neem eens de tijd om de volgende vragen aan jezelf te stellen:
- Als je morgen wakker zou worden en al je gezondheidsproblemen waren verdwenen, wat zou je dan doen?
- Welk cijfer geef je jouw gezondheid op dit moment, op een schaal van 1 tot 10? En wat zou jouw ideale cijfer zijn?
- Wat zou je willen veranderen aan je huidige gezondheid?
- Wat zou er voor jou veranderen als je je gezondheid met 10% zou verbeteren?
- Wat houdt je nu tegen om deze veranderingen door te voeren?
- Wat heb je in het verleden geprobeerd, en wat werkte wel of niet?
- Wat zouden de korte- en langetermijngevolgen zijn als je jouw leefstijl niet verandert?
- Stel je voor: jouw beste vriend(in) worstelt met dezelfde gezondheidsproblemen en heeft moeite met het aanpassen van de leefstijl. Wat zou je tegen diegene zeggen?
- Welke hulp of middelen heb je nodig om die verandering te realiseren?
- Hoe zou je je voelen als je over een jaar terugkijkt op een succesvolle verandering?
Ben jij klaar om je even ongemakkelijk te voelen, tot het moment dat gezond leven als vanzelf aanvoelt? Heb je hulp nodig bij het aanpakken van de oorzaak van jouw klachten en woon je in omgeving Leiden? Dan ben je in ieder geval op de juiste plek!