Skip to main content

Ons bioritme, wat is dat nou eigenlijk precies?

Het wordt ook wel onze biologische klok genoemd. De klok weet precies op welk tijdstip er wat moet gebeuren. Bij de meeste mensen geeft de klok ’s ochtends aan; ’tijd om je ogen te openen’. In de avond; ’tijd om je ogen dicht te doen’. En al deze gebeurtenissen zijn gekoppeld aan de aanmaak van bepaalde stofjes om wakker te worden of in te slapen. Het ritme is niet alleen verantwoordelijk voor onze slaap-waak cyclus, maar nog voor veel meer zaken zoals de spijsvertering, het immuunsysteem, hormonen en onze stemming. Maar hoe weet jouw lichaam nou hoe laat het is?

We hebben een gezagvoerder. Dit deel van de hersenen heet de de suprachiasmatische nucleus (SCN) en is gelegen in de hypothalamus. De SCN geeft ritmisch stoffen af aan de rest van het lijf. Met behulp van klokgenen zorgen we dat dit ritme blijft zonder invloeden van buitenaf. Maar.. dit ritme duurt iets langer dan 24 uur. Er is dus iets dat ervoor zorgt dat wij wel die 24 uur blijven aanhouden, zodat we niet langzaam in nachtdieren veranderen.

☀️ Licht!
Licht wordt opgevangen door onze oogcellen en via zenuwcellen doorgestuurd naar onze SCN. De SCN is gevoelig voor (blauw)licht en blijft zo in het ritme. Want overdag is het licht en ’s avonds wordt het donker. We zijn zo goed afgesteld op de natuur!

Maar niet alleen licht zorgt voor dit ritme, ook het eten van voedsel en temperatuur beïnvloeden dit ritme. Fantastisch hoe ons lichaam zich aan kan passen. Of toch niet met al het kunstmatige licht ’s avonds, overdag veel binnen zijn en late night snacks? Daarover later meer! (Dit zijn natuurlijk al hints om jouw ritme te verbeteren!)

Het goed afstellen van jouw interne klok is misschien wel de meest belangrijke factor binnen jouw gezondheid. Draai je onregelmatige diensten, vlieg je naar andere tijdszones of staat jouw klok niet goed afgesteld door een andere oorzaak, dan kun je problemen ervaren met slapen, de spijsvertering, het immuunsysteem, de hormonen, herstel en ga zo maar door. Gelukkig kun je jouw ritme beïnvloeden om zo min mogelijk klachten (korte en lange termijn) te krijgen!

Herstel je bioritme en voel je weer energiek!

Heb je last van slaapproblemen, werk je nachtdiensten of ervaar je een jetlag na reizen? Als KPNI-therapeut en slaapspecialist in Leiden help ik je om je natuurlijke ritme te herstellen. Met wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische adviezen krijg je grip op je slaap en energiehuishouding.

Wil jij beter slapen en meer energie ervaren? Plan een consult en ontdek wat klinische PNI voor jou kan doen!

📍 Praktijk in Leiden | 🔗 Afspraak maken

Leave a Reply